Jogszabályi háttér

A nemzeti köznevelésről szóló törvény 98.§ (10) alapján az emelt szintű szórakoztató zenész OKJ képesítés szakirányú pedagógus munkakör betöltésére jogosít. A zenetanári diplomával rendelkező pedagógusok alapfokú művészeti iskolában elektroakusztikus (billentyűs) hangszer oktatásra jogosultak az emelt szintű képesítés megszerzésével.

Ki jelentkezhet?

A szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei bármely zeneművészeti ágban megszerzett OKJ vizsgabizonyítványt és a műfajban való jártasságot határoznak meg bemeneti kompetenciaként. Továbbá elfogadható az OSZK által kiállított szakvizsga bizonyítvány, valamint zeneművészeti ágban szerzett művész vagy tanári oklevél is.

A képzésről röviden

A képzésben jellemzően zenetanárok és szakirányú vizsgával rendelkező zenészek vesznek részt. A klasszikus zenei előképzettség a tapasztalatok alapján önmagában nem jelent megfelelő alapokat a műfajban. Az emelt szintű ráépülés két év időtartamú. Választható tanszakok: billentyűs (szintetizátor-keyboard), zongora, gitár, basszusgitár, dob, ének. A második tanév végén kerül sor az OKJ vizsgára.

További információk

A Szórakoztató zenész I. képzés helyszíne a székesfehérvári Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Az oktatás szervezésében részt vesz az Ellenpont Művészeti Egyesület.

Az intézmények magasfokú szakmai és oktatási háttérrel rendelkeznek. Az alapfokú művészeti iskolák elektroakusztikus (szintetizátor-keyboard) tantervi programjait, tankönyveit a Gorsium Iskola igazgatója, Fehér József írta. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő Szórakoztató zenész szakma központi tantervi programját, szakmai és vizsgakövetelményeit, valamint az érettségi vizsgakövetelményeket és vizsgatételeket Homoky Viktor közoktatási szakértő, a Gorsium Iskola korábbi igazgatóhelyettese, az Ellenpont Felnőttképzési Intézmény vezetője készítette és aktualizálja az illetékes hivatalok megbízásából az MZTSZ főtitkárával.

A képzés szervezése során figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk tanuló pedagógusok el tudják látni munkájukat, még ha az ország különböző részeiből is érkeznek. Az egyéni konzultációk mellett azonban fontos az elméleti órákon való megjelenés is.

Vissza a tetejére